Ιστορία του Ακτινίδιου

kiwi

Ιστορία του Ακτινίδιου

Παρά το… νεαρόν της ηλικίας του -καλλιεργήθηκε στη μορφή που το
γνωρίζουμε μόλις το 1950- το ακτινίδιο μπόρεσε όχι μόνο να γράψει τη
δική του ιστορία, αλλά και να συνδέσει το όνομά του με μια ολόκληρη
χώρα, τη Νέα Ζηλανδία, που έκανε πολλές τονωτικές ενέσεις στην αγορά
της. Κι όλ' αυτά χάρη σ' έναν επίμονο, αλλά πολύ στρυφνό και
παράξενο φυτοκόμο, τον Hayward Wright (1873-1959).

Σε ηλικία 13 ετών ήταν αναγκασμένος να επιτηρεί τους εργάτες στην
οικογενειακή φάρμα στα νησιά Φίτζι, καθώς ο πατέρας του, ένας
αλκοολικός και σκληρός άνθρωπος, τεμπέλιαζε διαβάζοντας Ελληνες
κλασικούς. Να φανταστείτε για τι άνθρωπο μιλάμε, όταν κάποιοι
ντόπιοι εργάτες τον δολοφόνησαν το 1895, στα νησιά του Σολομώντα,
καρφώνοντάς τον μ' ένα τόμαχοκ στο κεφάλι, η γυναίκα του, η μητέρα
του Hayward, έπεσε στα γόνατα και… ευχαρίστησε τον Θεό για τη
γενναιοδωρία του. Ο μικρός φυτοκόμος μεγάλωσε, επέστρεψε στη
γενέτειρα Νέα Ζηλανδία και αφιέρωσε τη ζωή του σε μανιώδη πειράματα
με φυτά.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες κατόρθωσε να φτιάξει το ακτινίδιο.
Εμεινε στην ιστορία ως ο «εφευρέτης» καλλιεργητής του «κίουι»,
βάφτισε τη συγκεκριμένη ποικιλία με το όνομά του, αφού πρώτα έδωσε
στο φρούτο το όνομα του γνωστού νεοζηλανδέζικου πουλιού. Είναι αυτό
το πουλί που εικονίζεται στο νόμισμα και στις εμφανίσεις της Εθνικής
ομάδας Ποδοσφαίρου της Νέας Ζηλανδίας.

Η «πρωτόγονη» μορφή του ακτινίδιου κατάγεται από τη Νότια Κίνα, όπου
αναπτυσσόταν ως αυτοφυές φυτό κυρίως στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού
Γιανγκ Τσε. Αυτός έδωσε και το πρώτο όνομα στο ακτινίδιο που ήταν
«Γιανκτάο». Μεταξύ 1800-1900 ένα μέλος της Φυτοκομικής Εταιρείας του
Λονδίνου (ιδρύθηκε το 1804), το ακτινίδιο, ταξίδεψε στην Αγγλία. Στη
Νέα Ζηλανδία έφτασε μόλις το 1906 και αρχικά ονομάστηκε «κινέζικο
φραγκοστάφυλο». Μετά έπιασε δουλειά ο Hayward Wright.

Σήμερα τα ακτινίδια καλλιεργούνται, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, στην
Αμερική, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Κίνα
και στην Ελλάδα. Στα μέρη μας καλλιεργείται στους νομούς Πιερίας
(που είναι και τα πιο γνωστά), Λάρισας και Χανίων. Ευδοκιμεί, λένε
οι ειδικοί, σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό, υγρό καλοκαίρι.
Είναι φρούτο με υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Δύο
ακτινίδια περιέχουν το 240% της βιταμίνης που χρειάζεται ο
οργανισμός καθημερινά. Είναι, επίσης, και το πιο αποτελεσματικό
φυτικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται, πάντως, για μία
«βόμβα» βιταμίνης.


Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες